Tuesday 3 May 2011

Bersama Menjayakan Ponteng Sifar

MURID SKPA diingatkan supaya tidak ponteng kelas termasuk untuk ke tandas ketika sesi pengajaran dan pembelajaran sedang dijalankan atau tindakan tegas akan dikenakan terhadap mereka.
    Guru Disiplin SKPA, Ustaz Yahaya Mat, berkata berlaku beberapa kes di mana murid dikesan bertindak ponteng dengan tidak masuk ke dalam kelas ketika guru sedang mengajar.
   Terbaru, beliau berjaya menahan beberapa murid yang ponteng dengan bertindak keluar dari kelas masing-masing ketika sesi pengajaran dan pembelajaran sedang dijalankan.
   “Minggu lepas, saya menangkap empat murid 6 Tekun iaitu tiga lelaki dan seorang perempuan yang ponteng ke tandas pada waktu pengajaran dan pembelajaran. Lebih teruk lagi adalah murid lelaki ini bertindak mengintai ke dalam tandas murid perempuan,” katanya dalam perhimpunan mingguan pada 6 Mac lalu.
   Semua murid SKPA dilarang keluar kelas ketika waktu pengajaran dan pembelajaran walaupun untuk ke tandas.
   Murid yang melanggar peraturan ini akan direkodkan namanya untuk dihantar kepada Jabatan Pelajaran Negeri untuk tindakan lanjut.
   Selain itu, Ustaz Yahaya turut mengingatkan bahawa murid dilarang membawa objek tajam dan berbahaya termasuk pembaris besi kerana ia boleh disalahguna sehingga mendatangkan kecederaan kepada orang lain.
    “Minggu lepas juga, seorang murid 5 Arif bertindak menoreh muka rakannya dengan menggunakan pembaris besi sehingga luka.
   “Pembaris besi tidak boleh dibawa ke sekolah dan jika pembaris itu milik guru, murid tidak boleh mengambilnya sesuka hati mereka,” katanya.

0 Komentar:

Post a Comment

FB Sekolah

Detik UPSR 2018

Tinggalkan Mesej Anda

Latar belakang pengunjung blog ini. Anda ialah...

Artikel Terkini